Végre vége az áremelkedésnek(?)

2019. szeptember 17. - LeoGroup Attila

A használt lakóingatlanokkal kapcsolatos kereslet drasztikus csökkenése egyértelmű, ami mögött többféle ok is áll, de ez a statisztika főleg Budapestre és szinte csak a használt ingatlanokra korlátozódik.

fghnj.jpg

Lassul a piac

Budapesten az utóbbi években a vásárlók 40%-a befektető volt, amit a kormány az Állampapír plusszal rendesen megtorpedózott: június eleje óta már több, mint 2000 milliárd forint folyt az államkasszába ennek a papírnak köszönhetően, ez a pénz 3-5 évre teljesen eltűnt a piacról (szigorúan nézve nem tűnt el, mert gondolom ebből finanszírozzák a Babavárót és a többi állami támogatott dolgot), viszont az tény, hogy 2019 második negyedévétól nézve 14%-kal csökkent a kereslet Budapesten a használt ingatlanokat nézve 2018 azonos időszakához mérten.

Az általános érdeklődés is csökkent, a com mérései szerint 40%-ot (!) esett az érdeklődők száma 2018 pünkösd és 2019 pünkösdi időszaka között, ez óriási érték, emiatt viszont dagad az "árukészlet" az ingatlanpiacon: kevesebb érdeklődő de ugyanannyi új hirdetés kerül fel, túlkínálat keletkezik, ami előbb-utóbb árcsökkenéshez fog vezetni - hozzáteszem, több tulajdonosom időben ébredt és már most árakat csökkentettünk azért, hogy a maradék érdeklődőből a miénk keljen el még időben.

Vidéken még megy a bolt

Az első áremelkedések a vidéki városokat kevésbé érintették, persze ott is emelkedtek, de messze nem olyan drasztikusan, mint Budapesten. Ellenben 2018 végén és 2019-ben az állami ösztönzők (Babaváró, CSOK) továbbra is fűtik a piacot, logikusan azért, mert ugyanannyi támogatásból sokkal élhetőbb méretű és használható ingatlan vásárolható egy vidéki kisvárosban, mint Budapest környezetében.

Az bizonyos, hogy az 5%-os áfás újépítésű projektek kifutása után sem a fővárosban, sem vidéken nem fognak olyan ütemben épülni az új projektek, mint az utóbbi években, 2020-ra tizedannyi építési engedélyt adtak be az illetékes hatóságoknak az építtetők, mint 2019-re. Ez óriási különbség, ami azoknak segíthet, akik valamiért még nem tudták eladni az új lakásaikat - vagy mert egyszerűen még nincs olyan állapotban, vagy mert sikerült indokolatlanul túlárazni.

Hosszabb távon változás várható

Az, hogy ez meddig tart és meddig tartható, nehezen megjósolható. Ha továbbra is marad az olcsó hitelek lehetősége az adott alacsony kamatokkörnyezet mellett, óriási csökkenésre nem számítanak az elemzők, de az eladáshoz vevő is kell, akik pedig akartak, már vettek. A befektetők száma pár évig biztosan vissza fog esni, a fő mozgatói a piacnak azok lesznek, akik családbővülés, iskola vagy munkahelyváltás miatt kénytelenek költözni, ebből adódóan eladni és venni máshol másmilyet. Viszont a túlárazás ideje egyértelműen véget ért, a piaci túlkínálat és a több hasonló ingatlan között az ár a fő döntő tényező és aki ezt nem ismeri fel időben, vagy nem hallgat olyanokra, akik értenek hozzá, egyszerűen képtelen lesz értékesíteni.

Elmondanád a véleményed? Szívesen meghallgatjuk Facebook oldalamon keresztül!

Attila

 

Monológ a tulajdonosokhoz

Kedves Tulajdonos!

Én egy ingatlanközvetítő vagyok, segíteni szeretnék Önnek ingatlana értékesítésében. Nem szeretné? Miért nem? Higyje el, segíteni szeretnék, nem vagyok sem gonosz, sem rossz ember, csupán itt Magyarországon kénytelen vagyok megküzdeni minden megbízásomért a rosszul felépített szakmai hírnevünk és a hozzánemértő "kollégák" silány munkája miatt, ezért hívtam fel. Mi is emberek vagyunk. A kollégák és a "kollégák" is, attól függetlenül is, hogy a munkájuk milyen minőséget képvisel. Elhiszem, hogy idegesíti Önöket, ha a frissen feltett hirdetésre 15 hívás érkezik és mind kivétel nélkül ingatlanos, de ettől a tizenötödik hívó is ember, neki sem esik jól, ha fizikai attrocitással fenyegetik telefonon, vagy az anyja kezd csuklani a lecsapott telefon után. Higyje el, tudunk olvasni, láttuk, hogy a hirdetés végén ott van, hogy ne keressük, de jót akarunk, mert képek nélkül, rossz helyesírással, helytelen pozícionálással sokkal nehezebb eladni piaci áron az ingatlant, mint ahogy mi, kollégák dolgozunk, mert ez a mi szakmánk. Igen, SZAKMA, csupa nagybetűvel, ami végzettséghez kötött és ami számlaköteles, hiába dolgoznak "kollégák" ezek nélkül - minden szakmának vannak kontárjai; de ha egyszer csalódunk egy autószerelőben, nem visszük oda többé az autónkat. Ha egyszer rossz minőségű zöldséget veszünk az egyik piaci árustól, máskor másiktól vásárolunk, ez a szép a versenyszférában: van választási lehetőség.
Ha ingatlanossal dolgoztatnál, jogod van többet meghallgatni. Jogod van utánakeresni neten, lecsekkolni a munkáját, a megbízásai minőségét, meghallgatni kommunikációját - nem kell aláírnod az elsővel, aki az orra alá tol egy olvashatatlanul kisbetűs szerződést, hogy "semmi érdekes nincs benne, itt kell aláírni". Nem mindig az első a legjobb megoldás, nem mindig az első hívó a legalkalmasabb - lehet, hogy ő volt csupán az első az irodában, aki reggel beért dolgozni és megkapta az Ön által feltöltött hidetést. Az Öné a döntés és a jog, hogy a megbízott ingatlanost kiválassza, és ha hallgat rám, erre szán annyi időt, amennyit szükséges, mert ez a legfontosabb, Önre eső rész az egészben.

Szóval kedves Tulajdonos, egyetlen dolgot kérek: ne általánosítson. Elhiszem, hogy csalódott egy ingatlanosban a múltban, elhiszem, hogy úgy érezte, lehúzta óriási pénzzel, pedig semmit nem tett érte... Sajnos vannak ilyenek, de nem, a többség nem eszerint a felfogás szerint dolgozik. Segíteni szeretnénk, a célunk az, hogy levegyük az értékesítés terhét a válláról, amibe beletartozik a megfelelő minőségű fotók és alaprajz rajzolása mellett a komplett értékesítés menedzselésén át a komplett kommunikáció is, az én ügyfeleimnek semmi dolga a szerződéskötésig, mert az én feladatom minden, az értékesítéssel kapcsolatos ügy megoldása. A közvetítői szakma nem arról szól, hogy feltesszük a com-ra a hirdetést és várjuk a csodát, ez egy összetett feladat, amely felkészültséget, tudást és nagyon sok szorgalmat kíván, nem is elvárt és nem is elvárható, hogy a tulajdonosok ehhez is értsenek, de ezt Önnek, kedves Tulajdonosnak, ugyanúgy meg kell értenie. Nem vagyunk gonosz emberek, nem akarjuk sem levenni, sem átverni: segíteni szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen az egyik, ha nem a legértékesebb tulajdonának új tulajdonoshoz kerülése. 

Végül, kedves Tulajdonos, remélem egy kicsit segítettem életünk egy kis részébe betekinteni ezzel a kis monológgal és ha Önt, pont Önt ez már egy kicsit elgondolkodtatta, akkor volt értelme leírnom. Kellemes napot, jó munkát és sok szerencsét az értékesítéshez!

Attila