Becsületes Ingatlanközvetítő Blog

Belebukunk a jegybanki alapkamat emelésébe?

2021. szeptember 15. - LeoGroup Attila

Ezzel a címmel küldött el nekem Szarvas Norbi, az IFL Group vezetője egy saját maga által írt kis szösszenetet, amit ide szánt a blogomra a TI tájékoztatásotokra. Én meg persze vagyok olyan kedves, hogy az írását hiánytalanul meg is osztom veletek. :) 

bukunk.jpg

Valószínűleg a te figyelmedet sem kerülte el – hiszen a csapból is ez folyt – hogy a Jegybank hivatalosan is lezárta az aranykort és belekezdett egy komolyabb alapkamat emelésbe. Belekezdett, aminek a végét még nem látjuk, mivel ez egy folyamat és jelenleg hónapról-hónapra vizsgálják felül a lehetőségeket, azaz kell tovább emelni vagy sem?

Szia! Szarvas Norbert vagyok az IFL Online Pénzügyi Közösség Facebook csoport alapítója, a Szarvas Norbert Youtube csatorna arca. Attila kérésére megosztom veletek a gondolataimat a témával kapcsolatban és megpróbálunk rájönni arra, hogy valóban vége a ma ismert emberi civilizációnak - már ami a 3% körüli lakáshiteleket jelenti?
2010-ben járunk. Javában dúl a devizahitelesek háborúja, omladozik a magyarországi pénzügyi kultúra. Sokan innen eredeztetik a „soha többet hitelt” mainstream kifejezést, ami meghatározza sokak pénzügyi identitását azóta is. Emlékszem, hogy az emberrel madarat lehetett fogatni, ha 8% körüli kamaton felvehetett lakáshitelt.
Aztán teltek az évek és már a 6%-nak se tudtunk örülni. 5%... 4%... Apropó 4%. Ma már hihetetlen, de 3 évvel ezelőtt a 4% körüli lakáshitel 10 év fixen a milliomosok privilégiuma volt, akik 40-50-60 millió hitelt szerettek volna felvenni. De persze az idők változnak. És meg is változtak. Az elmúlt két évben már 3% alá merültünk a 20 millió
körüli hitelek szegmensében, amihez elég volt pár százezres jövedelem is. Elhittük, hogy ez a normális. Normális, hogy a kereskedelmi bank olcsóbb hitelt ad, mint az államilag agyontámogatott CSOK hitel. De persze tudtuk, hogy ez egy állapot és hamarosan beköszönt a változás szele.

Ma még egyáltalán nem történelmi léptékű a kamatok emelkedése. Havonta kb. 0,3%-al lépkedünk előre a 10 évig fix szegmensben, míg a 20 évig fix kamatoknál még ennél is kisebb a lépésarány. Ha számokra szeretném lefordítani, akkor az így nézne ki egy 25M forintos 20 éves futamidejű 10 évig fix kamatozású hitel esetében:
CSOK hitel (3%): 138 490 Ft / hó – 8 375 856 Ft kamatköltség
Piaci hitel (3,1%): 139 904 Ft / hó – 8 677 014 Ft kamatköltség
Piaci hitel az első emelés után (3,4%): 143 709 Ft / hó – 9 590 059 Ft kamatköltség
Piaci hitel a második emelés után (3,7%): 147 572 Ft /hó – 10 517 369 Ft kamatköltség
Tehát a CSOK hitelhez képest a különbség 2 141 513 Ft, de mivel még mindig van CSOK, ezért ez irreleváns.

A különbség a fél évvel ezelőtti kamatokhoz képest nagyjából 1 840 355 Ft, ami havonta 7 668 forintot jelent ebben a példában. Erre mondanák a Chernobyl sorozatban, hogy „not great, not terrible”.
És remélem kezded érezni, hogy a ma ismert civilizáció nem omlik ettől össze. Szent meggyőződésem, hogy a lakossági hitelek piacán létezik egy úgynevezett origó, ami azt jelöli, hogy meddig nem rettenti el a lakosságot a kamatemelkedést, meddig hajlandóak változatlanul felvenni a hitelösszegeket és fizetni a nagyobb kamatot. Mi az a pont, ameddig gond nélkül növelik a rendszer nyereségességét? Valószínűleg még bőven ezen origó alatt vagyunk. Hogy miért? Mert havi 7668 forintnál nagyobbat két dolog biztosan növekedett az elmúlt hónapokban
- az ingatlan eladási ára (nem azonos a vételi árral)
- a fizetése azoknak, akiket egyáltalán érint a lakásvásárlási mizéria mostanában
De még azt is meg merem kockáztatni, hogy az albérleti díjakba is beépül ez a különbség, ami
a magasabb forrásköltségből ered.

Egyébként azt is feltehetném kérdésként, hogy mit választanál szíved és eszed szerint?
7668 forinttal nagyobb törlesztőt fizetsz a saját lakásod miatt vagy pedig fizeted a 120-140 000 forintos albérleti díjat, ami 100%-ban pénzégetés?
Norbi

Ha hozzászólnál, eltér a véleményed vagy kiegészítenéd, szívesen veszem akár itt, akár Facebook oldalamon keresztül, de persze megnézheted és követheted Norbit és az IFL Group-ot is.

Kellemes hetet mindenkinek!

Attila

Minden az ingatlanvideókról

A legtöbb ingatlannál már annak is örülni kell, ha értelmes minőségű képek és alaprajz szerepelnek benne. Azonban vannak módszerek, amivel jobban, részletesebben bemutatható az adott termék, ez pedig a 3D bejárás mellett az ingatlanvideó. De van-e értelme? Hatékonyabb-e az eladás, ha használsz? Vélemények és érvek ellene és mellette.

img_8354.jpg
Miről is szól?

Egy jó ingatlanvideó olyan dolgokat is megmutat, ami fényképeken nem, vagy nehezen kivitelezhető: drónfelvételek, terek és térösszenyitások, transzparenciák, de rengeteg érzés - milyen lehet élni, közlekedni benne. Egy sima bejárás, ami mellé végigdumál az ingatlanos, hogy "ez a nappali, ez a konyha", majd a másfél perces videó végén tengeribeteg lesz az érdeklődő a folyamatosan rázkódó kamerától, konkrétan rontja egy ingatlan megítélését, mint segítené. 

Ingatlanos szerepeljen benne?

Emellett vannak érvek és ellenérvek is. Én amellett vagyok, hogy az ingatlant kell építeni, de az is jogos érv, hogy az ingatlanos magát és a belevetett bizalmat is építi azzal, hogy szerepel benne, kvázi vállalja magát és az arcát a bemutatóvideóban az eladás elősegítéséhez. Én szerepelek annyit és annyi helyen, hogy nincs erre szükségem, de egy kezdő, vagy egy kevesebbet szereplő ingatlanosnak a jövőre nézve is hasznos referencia lehet, ha akár csak a végén egy "amennyiben érdekli az ingatlan, várom megkeresését" snitt.  

Nem olcsó mulatság

Egy ingatlant lehet jól képviselni videó nélkül is, azonban ha megfelelően akarjuk csinálni, ahhoz komoly felszerelés és operatőr kell. Mi ingatlanosok az értékesítéshez értünk, el tudjuk adni a terméket, de a termék bemutatása, marketingjének felépítése, a képek, videók elkészítése már több más ember munkája nálunk is: van marketingesünk, operatőrünk, fotósunk is. Sokba kerül? Igen, sokba: egy komplett anyag összeállítása még a meghirdetés előtt akár 200 ezer forintba is kerülhet, és komolyabb marketinganyagok megjelenéséről még nem is beszéltünk, nekem is van/volt több olyan hirdetésem, ami az eladásra már majdnem félmillió forintomba került. De megérte? MAXIMÁLISAN, ugyanis az eladó olyan szolgáltatást kapott, amiről addig csak álmodni mert, a vevő megfelelően tájékoztatva volt, mert mindent profin megkapott - arról nem is beszélve, hogy mindkét oldal a win-win miatt élete végéig ajánlani fog, és minden jó ingatlanos tudja, hogy a legfontosabb az elégedett ügyfél. 

Mindennek kell videó?

Egy jó videó elsősorban az ingatlant, másodsorban az ingatlanost minősíti. Éppen ezért vannak olyan ingatlanok, amiknek nemhogy nem kell videó, nem kell feltétlen elvállalni sem. Minden nagyképűség nélkül, de én már jóideje nem vállalok el egy 2 szobás panellakást a Havanna lakótelepen, mert ott néhány tanács és egy hirdetés bőven elég az eladáshoz, a tulajdonosnak pedig szüksége van általában minden pénzre, ezért nem lenne szívem elkérni tőle a jutalékot - viszont egy 300 négyzetméteres családi ház hatalmas kertttel; na abban van kihívás és komoly munka, mire megtalálja a vevőjét. Így a címre a válasz az hogy NEM, nem kell minden ingatlanhoz bemutatóvideó, de vannak ingatlanok, ahol az ár, a méret vagy a különlegesség miatt igenis KÖTELEZŐVÉ tenném, ha tehetném. 

Hozzászólnál? Szívesen veszem véleményed akár itt, akár Facebookon :)

Attilaa

süti beállítások módosítása