Pozitív jelek a piac újraindulására, mit hoz a nyár?

2020. május 31. - LeoGroup Attila

Alakul ez! Vírus utáni enyhítések, kinyithattak a kávézók már bent is, láthatóan történik valami. A tavasz ment a kukába komplett, azonban szerintem egy rendhagyó nyár következik, leírom, hogy szerintem mi lesz optimista és pesszimista szempontból is.

letoltes.jpg

Optimista

Az enyhítések a lehető legjobbkor jönnek az ingatlanpiac szempontjából. Azt gondolom, hogy a nyáron a külföldi nyaralások inkább belföldi wellnesszé degradálódnak, így minden potenciális érdeklődőnek több ideje marad ingatlant venni. Ahogy eddig látom, a tavaszi roham áttolódott mostanra: május 20 óta több érdeklődő van ingatlanainkra, mint az előző két hónapban összesen. Túristák, nézelődők és komolyak egyaránt, de most előbbieknek is örülök: végre látszik, hogy megindult valami. Az optimista énem szerint nem lesz második hullám, vagy a jelenlegi trendek szerint szépen nyugalomban eltűnik a vírus, majd hamarosan lesz vakcina és elfelejthetjük az egészet, így a gazdaság is elkezd helyreállni. Ez biztosan egy hosszabb folyamat lesz, de azt gondolom, hogy 2021-re már nem fog érződni ez a pár hónap leállás és minden növekedés reális lehet. 

Pesszimista

Az enyhítések miatt második hullámra számíthatunk, ami nyár végén, ősszel realizálódik egy újabb 2 hónapos hessteg maradjotthon hullámmal. Sokan számítanak komolyabb visszaesésre mind gazdaságilag, mind ingatlanár és kereslet szempontjából is és a piacnak nem tesz jót a rövid távú kiadásos ingatlanok szorongatása sem. Sok rövid távús a piacra dobta ingatlanát hosszú távra, ez a túlkínálat pedig egyértelmű árcsökkenéshez, nagyobb áralkukhoz és a meglévő bérlők jobb megbecsüléséhez vezetett, ezek az ingatlanok a bérlői piac csökkenése miatt pedig 2018-19-hez képest még az árcsökkenést is el kell hogy viseljék. 2021 is nehéz lesz, stagnálás várható a 2020 során lecsökkent szinten, de piac lesz ott is, mert aki ingatlant cserél ugyanazon áron, mindegy, hogy azt milyen áron teszi. 

Hitelezés

Több bank komolyabban, több bank kevésbé, de mindenki szigorított a hitelfelvételen és komolyabban ellenőrzik az adós munkahelyi viszonyait, de azt nem lehet mondani, hogy nehezebb lenne a hitelfelvétel: most is kaphatóak remek THM-mel és jó törlesztővel hitelek, a szigorítás inkább csak azoknak kedvezőtlen, akiket amúgyis megérintett a vírus miatti visszaesés, így eltolódik az ingatlanvásárlás. Nem kell tehát megijedni, az előszűrés mindenkinek ingyen és bérmentve elérhető, ha pl bankfüggetlen hitelügyintézővel csinálja, a lehető legjobb megoldást meg fogja kapni, ami elérhető. 

Ha kérdésed lenne, hozzáfűznél valamit vagy szükséged lenne ilyen hitelügyintézőre, írj nekem Facebookon vagy emailben és szívesen segítek.

Attila

10 szomszédtípus, akik minden panelházban ottvannak

Amikor a szomszéd szóbakerül, neked is biztosan eszedbejut egy érzés, egy hang, egy illat, amely nem feltétlenül a kedvenced. Ritka az olyan ügyfél, aki ne szenvedett volna már legalább egyszer életében ilyesmitől, most megpróbáltam összeszedni az általános jellemzőket.

wx87rjx9nf.jpg

1: A súlyzódobáló
Késő este aktív, pont, amikor a gyereket szeretnéd altatni. Minden emelet hallgatja, ahogy nehezebbnél nehezebb tárgyakat dobál a parkettára úgy, hogy az egész ház beremeg tőle, majd amilyen hirtelen elkezdte, olyan hirtelen hagyja abba - remélhetőleg azonnal.

2: A bulimester
Előfordul, hogy senkit nem érdekel a zenei ízlésed, azt fogod hallgatni, amit a szomszéd, és akkor, amikor ő akarja. Minden házban előfordul egy indokolatlanul kedd éjjel dübögtető, de szerencsére ellenük pont vannak törvényes lehetőségek, amiről írtam már régebben

3: A füstöt eregető
Szép nyári este, nyitva az ablakok, majd arra leszel figyelmes, hogy irdatlan füst és bűz kering a lakásodban? Nem, nem gyulladt ki semmi, csupán az alattad lakó gondolta úgy, hogy a nappaliablakod alatt rágyújt egy csempészett kubai szivarra. Nehéz jóban lenni egy olyan szomszéddal, aki ennyire nincs tekintettel arra, hogy a füst felfelé száll...

4: A szemetet az ajtó elé gyűjtő
Lift nélküli lépcsőház, ahol a szemetes lent van az ajtó mellett? Hát nehogymár kétszer forduljon: kirakja a büdösebbnél büdösebb használt pelenkás, maradékos szemetet a lépcsőházban az ajtó elé, nehogy már ő érezze bent - majd szagolhatja az egész lakóközösség a lépcsőházban... mindig mondja, hogy leviszi - sosem teszi.

5: Az állatbarát
Idős, egyedül élő néni 17 macskát nevel egy 35 m2-es panellakásban? Egyáltalán nem sci-fi, sajnos szinte minden panelházban előfordul. A szag és a kanos macskák hangja pedig eltéveszthetetlen.

6: A parkolómanager
Bár senkinek nincs kijelölt helye, ez az autótulajdonos mindig ugyanoda parkol és felháborodik, ha valaki a helyére áll. Általában értéktelen, 30 éves autóval közlekedik, amelyet még naponta le is mos és láncokkal, gagyi parkolásgátlókkal és feliratokkal tájékoztatja a lakóközösséget a "tulajdonáról". 

7: A bioriasztó
Minden hír gyorsabban terjed a házban miatta, mint bármilyen koronavírus. Ő az, aki egész nap az ablakban lóg, akinek a bejárati ajtaja résnyire nyitva van, aki mindenkiről tudja hogy mikor jött és mikor ment, aki mindent lát és mindent hall...

8: A katasztrófa
Minden házban van egy ember vagy egy család, akit állandóan ver az ég. Beázik és/vagy beáztatja az alatta élőt, eltörik a csatornavezeték, kiég a biztosítéktábla, tönkremennek a gépek... Akinél mindig történik valami, ami az egész ház életét megkeresíti.

9: A smucig
Miért fizessek a liftért, amikor én földszinten lakom? Nekem nem kell szigetelés, eddig is ki tudtam fizetni a fűtésdíjat! Ha 1500 forint a közös költség a garázsra és 500 forint a tárolóra, legyen már 1800 azoknak, akiknek mindkettő van! És ez csak néhány, megtörtént példa, amiért valakit tényleg smucignak tart a saját szomszédsága...

10: A fakopács
Minden házban él egy ember, aki szerint reggel 6:45-kor puhábbak a falak, ezért akkor veszi elő a nagyHiltit és fúrja szét az éppen aktuális soron következő falat... 

Van még ötleted, akikkel meggyűlt a bajod? Írd meg nekem a Facebook oldalamra kitett poszt alá, kíváncsi vagyok :)

Attila