Albérlet kisokos: mire figyeljen egy kezdő bérbeadó?

2019. augusztus 22. - LeoGroup Attila

Nagyon sokan vásároltak befektetésnek ingatlant szerte az országban, de főleg Budapesten, ahol a belvárosi kerületekben kimagaslóan jó hozamokat lehet elérni akár rövid, akár hosszú távú kiadásnál. Most a hosszú távú kiadással kapcsolatban fogok adni néhány tanácsot: mire kell egy kezdő bérbeadónak figyelnie, hogy biztonságban legyen?

2017-01-01-1483271051-5191660-airbnbetiquettetips0316.jpg

 

Megfelelő szerződés

Olyan NINCS, hogy nincs bérleti szerződés. Meg kell benne határozni rengeteg fontos dolgot, a bérleti díj és a rezsik csak egy a sok közül: a bérleti idő, a be- és kiköltözési paraméterek, a rezsiköltségek, stb... Szoktam volt mondani, hogy egy bérleti szerződés akkor a legjobb, ha aláírás után eltesszük és soha többé nem kell elővenni, de ezek a szerződések arra készülnek, hogy ha beesik a gond, legyen hova nyúlni... a szerződéshez kapcsolódóan egy nagyon fontos kiegészítő viszont mindenképpen javasolt, ez a következő pontunk.

Kiköltözési nyilatkozat

Van egy úgynevezett közjegyző által ellenjegyzett kiköltözési nyilatkozat. A lényege, hogy a bérlő egyoldalúan vállalja, hogy a szerződés pontjait betartja, de ha mégsem, akkor kiköltözik. Azért fontos ez, mert ezzel a nyilatkozattal a szerződés pontjai azonnal végrehajthatóak, tehát kihagyható a bonyolult és hosszadalmas bírósági eljárás: azonnal mehetünk végrehajtóhoz. Ennek költségét megegyezés szerint bárki állhatja (kb 40e Ft), én azt szoktam javasolni, hogy a felek felesben fizessék, vagy a bérbeadó fizesse ki - elvégre az ő érdeke...

Rezsiköltségek

Mindig felmerül a kérdés, hogy jó dolog-e, ha a bérlő a saját nevére írattatja az órákat. Én nem szoktam javasolni, mert jobban ellenőrizhető, ha a rezsiről a számlák a bérbeadó otthoni címére jönnek, tehát nem az albérlet címére, ezáltal a számlák befizetés után a havi bérleti díjjal elkérhetőek a bérlőtől. Ugyanezt javaslom a közös költségre is - ha egy mód van rá, mindent utólag kérjünk a bérlőtől úgy, hogy már rendezve vannak, ezáltal elkerülhető a probléma a tartozások miatt. Az egyetlen, amit viszont fordítva javaslok, az a kábelTV: a bérlő kössön a saját nevére olyat amilyet akar, fizesse ahogy akarja, aztán azt viheti tovább, vagy megszüntetheti, amikor úgy akarja.

Haszonélvezet

Mindig javaslom, hogy kérjünk egy tulajdoni lapot a bérleti szerződés aláírása előtt, hogy megbizonyosodjunk róla, tényleg az adja-e ki, aki jogosult a bérbeadásra, ugyanis ha van haszonélvező az ingatlanon, hivatalosan ő jogosult a bérbeadásra, nem a tulajdonos - a nevében is benne van: ő élvezheti az ingatlan hasznait, tehát ő jogosult a bérbeadásra, a tulajdonos a haszonélvező hozzájárulása nélkül nem.

Ha lenne még kérdésed, esetleg aggódsz, hogy átvernek, keress bátran Facebook oldalamon keresztül, szívesen válaszolok bármilyen kérdésre!

Attila

Itt a nyár - mit tehetünk, ha az ingatlanos elérhetetlen a szabadsága alatt?

Mostanában sok ügyfelem panaszkodik arra, hogy az ingatlanosa amikor szabadságra megy, kikapcsolja a telefonját és elérhetetlenné válik neki és az esetleges érdeklődők számára is. Mit lehet ilyenkor tenni? Hiszen az ingatlanos is ember (bár sokak ezt vitatják, de hidd el, az), kell a pihenés, akkor mit tehet? Több megoldás is van, az egyik egyszerűbb, mint a másik.

realtor-work-vacation.jpg

Segít egy kolléga!

Egyszerűen irányítsd át a telefonod egy kollégáéra úgy, hogy megbeszéled vele ezt előzetesen. Tudjon az aktív megbízásaidról, tudjom megfelelő minőségű tájékoztatást adni és akár egy bemutatást is el tudjon végezni. Ha csak nem fél évre utaztál el, a komolyabb érdeklődőkkel az első megtekintés után már tudsz foglalkozni, addig pedig a helyettesed el tudja juttatni az ügyfeleket.

NE kapcsold ki!

Én soha nem kapcsolom ki a telefonom, egyszerűen azért, mert bármikor lehet olyan helyzet, hogy szükséges az elérésem. Nem baj, ha ezt valaki nem gondolja így, de mivel a keresők nincsenek tisztában azzal, hogy szabin vagyunk, igenis legyünk szabadság alatt is elérhetőek legalább annyira, hogy lássuk a nem fogadott hívást és záros határidőn belül vissza tudjuk hívni. Mindenki megérti az ilyen helyzeteket mert mindenkivel előfordul, nem kell aggódni.

Írd át a kontaktot

A nagyobb weboldalakon alapból meg van adva a telefonszám, de minden további nélkül megteheted, hogy átírod vagy átírattatod az oldallal a számot. A legegyszerűbb, hogy veszel egy gagyi feltöltőkártyás telefont SIM-mel, aminek az akksija jól bírja, ezt a telefont pedig odaadod egy megbízható kollégádnak - nem kell átirányítással bíbelődni, amikor hazajösz, szimplán visszaírod a telefonszámot és ezt a kártyát ilyen "vész" esetén bármikor bevetheted.

Nincs olyan hogy nincs megoldás

Ha eladóként szembesülsz a problémával, az a helyzet, hogy rossz ingatlanost választottál. Az egyik legfontosabb tulajdonsága egy jó ingatlanosnak az, hogy állandóan elérhető és állandóan készen áll azokra a kérdésekre, amelyeket akár a TE ingatlanoddal kapcsolatban is feltehetnek neki. Ha nem volt benne annyi, hogy megoldja az eladó ingatlanoddal kapcsolatban az elérhetőséget, akkor javaslom, keress olyan ingatlanost, aki egy kicsit komolyabban veszi a munkáját és tényleg foglalkozik a megbízóival.

Attila