A minőségi képek fontossága

2019. október 07. - LeoGroup Attila

Volt már bejegyzésem arról, mennyire fontos is egy megfelelő minőségű fotó egy ingatlan értékesítéséhez, alább viszont egy érdekes összehasonlítást láthattok: két fotós (!) által készített sorozat, az én értékesítésemnél, egy 8. kerületi, még eladó 2 szobás újépítésű, emeleti ingatlanban. Te melyik képekkel felrakott hirdetést vásárolnád meg? Szerintem a képek magukért beszélnek, nem hiszem hogy komolyabb magyarázatra szorulna bármelyik.

A képekhez nem nyúltam utólag, a fotósoktól így kaptam meg őket - ami nem jelenti azt, hogy nincs rajtuk utómunka, a lényeg az, hogy ők tették bele a munkát és adták ki a kezükből a munkát. 

halo.jpg

A hálószoba, ugyanabból a pozícióból fotózva.

nappali_konyha.jpg

A nappali és az amerikai konyha a terasz felől fotózva.

terasz.jpg

A terasz, ami a nappali és a szoba előtt is végigmegy.

furdo.jpg

Van, hogy a fürdőszoba a méretei és formái miatt nem fér be egy képbe, de ez nem probléma, lehet két képen is, ha azok értelmesen mutatnak. Lényeges felismerni, hogy mikor szükséges egy plusz kép ahhoz, hogy az ténylegesen többet is mutasson, többet is adjon.

Hangsúlyozom tehát, hogy a képeket nem a tulajdonos, nem egy ingatlanos, hanem két, egymástól teljesen független profi fotós csinálta, egyikőjük sem kezdő a szakmájában, mégis mennyire mást tudnak ugyanarról az ingatlanról. Nem szabad elfelejteni, hogy a hirdetések óriási óceánjában az első, amit az érdeklődő meglát, az az egyetlen kép, amit mi főképnek helyeztünk el, fontos tehát, hogy az a kép olyan legyen, ami miatt kattintani fognak.

Lehet, hogy én vagyok túlontúl maximalista a témában, de úgy gondolom, az ügyfelem képviselése jelen helyzetben egyértelműen megkövetelte az újrafotózást és most ezt a blogbejegyzést is.

Attila

 

Mindent a komfortfokozatokról

Rengetegen, köztük ingatlanosok is pontatlanul használják a komfortfokozatokat, alább elmagyarázom, hogy például miért nem lehet összkomfortos egy konvektoros lakás, vagy mi is a duplakomfort komfortfokozat.

263229.jpg

A komfortfokozat definíció szerint a lakásnak vagy szállodának a helyiségekkel, valamint a kényelmi berendezésekkel (pl. közművek, fűtés, WC) való ellátottság törvény által meghatározott szintje. A törvény öt féle komfortfokozatot ismer: összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfort nélküli és szükséglakás. Jól látjátok, sem a duplakomfortos, sem a luxus komfortfokozat nem létező a törvény szerint, hiába használják a tulajdonosok, a weboldalak és az ingatlanosok egyaránt. 

Az összkomfortos lakás az a lakás, amely legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdővel és WC-vel, valamint közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal rendelkezik. A kulcsszó jelen esetben a központos fűtési rendszer, ami pl cirkó vagy kazán, de semmiképpen nem cserépkályha, konvektor vagy olajkályha. Tehát egy konvektoros fűtésű lakás semmiképpen nem lehet összkomfortos. Összesen ennyiben különbözik a komfortos és az összkomfortos komfortfokozat.

Az a lakás, amely a komfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá fürdőhelyiséggel vagy WC-vel, valamint legalább villany- és vízellátással, és egyedi fűtési móddal rendelkezik, félkomfortosnak tekinthető.

Ezalatt már csak a komfort nélküli és a szükséglakás definiálható, előbbi az a lakás, amely a félkomfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá a lakáson kívül WC (árnyékszék) használatával, valamint egyedi fűtési móddal rendelkezik és a vízvétel lehetősége biztosított, utóbbi helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek alapterülete a 6 m2-t meghaladja, külső határoló fala legalább 12 cm vastag téglafal (vagy más anyagból épült ezzel egyenértékű fal), ablaka vagy üvegezett ajtaja van, továbbá fűthető és WC (árnyékszék) használata, valamint a vízvétel lehetősége biztosított. A fokozatok esetén főzőhelyiség hiányában a lakásnak (ide nem értve a Szükséglakást) „további, legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel kell rendelkeznie”.

A komfortfokozatokat az 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § -a szabályozza.

A "duplakomfort" és a "luxus" fogalmakat a jogszabály nem ismeri, ezek az összkomfortos fokozatba esnek, mindkettő a 2 vagy több fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkező ingatlanokra használják, főleg a hirdetésekben - a luxus annyiban különbözik még, hogy a használt anyagok a legmagasabb minőséget képviselik (a tulaj vagy a hirdető szerint, mert természetesen ez teljesen szubjektív).

Ha kérdésed lenne, bátran írj nekem Facebook oldalamon keresztül.

Attila