Már hét bank foglalkozhat a "szuperhitellel".

2017. szeptember 12. - egy becsuletes ingatlankozvetito

Megkapta a hetedik magyar bank is a felügyeleti engedélyt, hogy minősített fogyasztóbarát lakáshitelt kínáljon. A CIB a tegnapi naptól előjöhet az új termék kondícióival, ami a korábbi engedélyezések tapasztalatai alapján pár nap múlva a piacon is lehet.

20160202_ujlakas-2.jpg

Noha eleinte nem nyüzsögtek a bankok hogy erre a piacra belépjenek, mára egyértelművé vált, hogy nem nagyon tud senki kimaradni a buliból. Már inkább az az érdekes, hogy kik nincsenek még a listán.

Elsőként az FHB kapott engedélyt a konstrukció bevezetésére, még június végén. Pár nappal később jópár takarékszövetkezet kérelmét hagyta jóvá az MNB, majd jött sorban az Erste, a K&H, az MKB, az OTP és a Raiffeisen, végül ma a CIB.

A bankok számára nem kényszer a fogyasztóbarát lakáshitel kínálása, de örömteli, hogy szinte mindenki belevág. Ennél a hiteltípusnál ugyanis nagyon szűk a bankok lehetősége, hogy különféle díjakkal, vagy rossz kamatokkal terhelje az ügyfelét. Szigorú kritériumok teljesítése alapján lehet csak elnyerni a minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet, a kamat például a referenciaértéknél legfeljebb 3,5 százalékponttal lehet magasabb, az elbírálására és folyósításra csak néhány napja van a banknak és a beszedhető díjakat is maximálták. Tehát a kamat teljesen piaci alapon sem sokkal magasabb, de az ügyfeleknek biztonságot adhat az, hogy nem tudnak a pénzintézetek különböző trükkökkel plusz pénzt kicsiholni belőlük.

A rendkívül alacsony kamatok világában amúgy is jó ötlet 5, vagy 10 évre fix kamatot bevállalni és elvileg a teljes futamidőre is adhat fix kamatot a bank. Ilyet azonban eddig csak az MKB vállalt be.

Összefoglalva a szuperhitel:

  • Maximum 3,5% pont a kamatfelár. Ez az egyik legfontosabb feltétel, hiszen egyfajta plafont jelent a lakáshitel kamatában. Na de mégsem azt jelenti, hogy legfeljebb ekkora kamatot fizetsz, hiszen a teljes hitelkamat a referenciakamat és a kamatfelár összegéből jön össze, gyakorlatilag ez utóbbira vonatkozik a feltétel.
  • Maximum 30 éves futamidő
  • Minimum 3 évig fix törlesztő részlet, azaz legalább 3 évig ugyanakkora havi kiadást jelent számodra a hitel.
  • Folyósítási díj maximuma hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint lehet.
  • Elő és végtörlesztésidíj nem haladhatja meg az elő-/végtörlesztett összeg 1%-át, de a lakástakarékból végrehajtott elő/végtörlesztés díjmentes
  • Ezeken kívül azt garantálja a minősített lakáshitel, hogy gyorsabban, nagyjából 1 héttel hamarabb juss a felvett összeghez, mint egy normál hitel esetében.

Fontos ellenben, hogy meg kell felelni a követelményeknek: megfelelő jövedelem és fedezet szükséges, de a bank akár adóstársat is kérhet, vagy pótfedezetet - érdemes tehát megfelelően körültekintőnek lenni.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://becsuletesingatlankozvetito.blog.hu/api/trackback/id/tr7712823522