Nőtt a közvetítők száma, mégis kevesebbet keresnek: évi 4 eladás az átlag

2017. augusztus 14. - egy becsuletes ingatlankozvetito

Pár napja a Világgazdaságon megjelent egy érdekes cikk, ami az ingatlanértékesítésről és az értékesítés számairól adott egy kis betekintést. 

use-a-real-estate-agent-couple-image.png

Budapesten arányaiban sokkal több olyan iroda van (1500), aki 6-nál több értékesítőt alkalmaz, mint vidéken, ahol nem gazdaságos ekkora irodákat fenntartani (kb 800 van). Egyre inkább érződik az a közvetítői piaci átalakulás, amiről én már több mint egy éve is írtam, hogy érdemes egy bizonyos településen vagy kerületben szakértőnek lenni: azokat az értékesítőket keresik az eladók, akik évek óta bizonyítanak azon a területen, ahol az eladás szükséges lenne. Jelenleg több, mint 8 ezer ingatlanos dolgozik az országban, ebből jópár csak egy vagy két fővel üzemel, kb 3 ezer irodával lehet számolni, de a fluktuáció még mindig hatalmas, így ezek a számok folyamatosan változnak.

Érdekes fejlemény még az, hogy hiába van itthon több szegmensben komoly munkaerőhiány, az ingatlanközvetítők száma 2016-hoz képest 6 %-kal nőtt - tehát még mindig sokan próbálkoznak az átlagnál nagyobb bevételek reményében.

Egy érdekes statisztikai számot adtak még ki: az utóbbi 10 évben a tulajdonosok 32%-a lépett kapcsolatba közvetítővel, itt az eladások negyedénél tudott végül az ingatlanos értékesíteni - ez a szám pedig azt jelenti, hogy egy ingatlanos évente 4 ingatlant tud értékesíteni. Ezt a számot persze nagyon a minimumnak kell tekinteni, mivel jópár ingatlaniroda hajlamos számla nélkül is értékesíteni, de ez főleg azért van, mert a tulajdonos nem akarja vagy épp nem tudja kifizetni a számla áfatartalmát is - emellett pedig el sem tudja számolni a kapott számlát.

Lehetne változtatni

Vannak olyan jól működő példák, amelyeket részben jó ötlet lenne itthon is követni: az USÁban csak ingatlanos végzettséggel lehet közvetíteni, ráadásul az értékesítések 96%-a zajlik ingatlanossal - egyértelműen elismerik a szakmájukat és szakértőnek tartják az ingatlanosokat. Itthon a biztosítói szakmában volt már komoly szabályozás: csak végzettséggel lehet pénzügyi és életbiztosításokat kötni, ráadásul maximalizálták a jutalékjaikat is - itthon is lenne ilyesmire lehetőség, még mindig nem értem, miért nem jutott el idáig a törvényhozás.

A fontos továbbra is az lenne, hogy a tulajdonosok csak olyan ingatlanost bízzanak meg, akit előzetesen ellenőriztek: a jelenleg futó hirdetéseik igényességét, a fényképeik és az alaprajzok alaposságát is le tudják ellenőrizni, illetve beszélgessenek a választottal és csak akkor bízzák meg, ha tényleg olyan embernek tűnik, aki tud segíteni.

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsuletesingatlankozvetito.blog.hu/api/trackback/id/tr7112747182