Most akkor mi ez a panelvisszabontós baromság?

2017. június 07. - egy becsuletes ingatlankozvetito

Május végén mindenki kedvenc Orbán Viktora Hódmezővásárhelyen járt, ahol bejelentette, hogy ezen a településen próbálná ki a panel visszabontási programot. De miről is beszél? Van ennek bármilyen létjogosultsága? 

budapest_larsen-nielsen.JPG

Szükségmegoldásnak indult, aztán úgy maradt: a magyarországi lakások csaknem egynyolcada előre gyártott vasbeton elemekből összetetrisezett ház, röviden panelház. A csaknem nyolcszázezer lakás felépítésével gyorsan lehetett enyhíteni a hiányt, ám azt valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy a többnyire szűk és korszerűtlen épületek hosszú évtizedekig a városok szerves részei lesznek. Építésükkor 30-40 éves élettartammal számoltak - de ez nem jelenti azt, hogy ne bírnának ki akár 100 évet is, viszont a legtöbb házban lévő lakás műszaki állapota már annyira elavult, hogy irreálisan drága fenntartani őket. A panelprogram (amivel a házak fűtésrendszerét korszerűsítették, valamint szigetelték őket és nyílászárókat cseréltek) a rezsiproblémán valamelyest segített, a nyolcszázezer panellakás kb ötödét már felújították, de ez a visszabontás egy kicsit drasztikusabb lépés.

A cél az lenne, hogy az elöregedett panellakások számát drasztikusan csökkentsék és a lakosságot élhetőbb, alakíthatóbb, olcsóbban fenntartható ingatlanokba költöztessék, de rengeteg akadályt látok: ott indul az egész, hogy minden tulajdonosnak hozzá kell járulnia a bontáshoz. MINDEN TULAJDONOSNAK. Tehát ha egy is azt gondolja, hogy ez neki nem lesz jó (mondjuk az elsőn lakik és rohadjon meg mindenki), akkor bukta is, jól látszódik az ilyen felfogás azokon a panelházakon, amelyek még mindig eredeti kinézetükkel és nulla korszerűsítéssel rohadnak - a szomszéd házak már felújítva persze. A következő gond a pénz: a bontás is nagyon komoly költség, de a lakók elköltöztetése még nagyobb: milyen elven működne? Ki vásárolja meg az ingatlanokat? Ki árazná be az adott lakást? Hogy működne a kiváltás? Egy tonna olyan kérdés merül fel bennem, amire senki nem tudja a választ, arról nem is beszélve, hogy ha valaki tartozást halmozott fel a lakáson, hogy rendezi, vagy mit csinál azzal a kis pénzzel, amit a lakásásért kap... szabadon álló családi házat vagy hasonló méretű újépítésűt ugyanis biztosan nem kap érte.

Egy cikkben olvastam ottani, hódmezővásárhelyi ingatlanos véleményeket is. Saját állításuk szerint józanul végiggondolva az először saját expolgármesterük, Lázár János által bedobott ötletet arra jutottak: kár energiát feccölni abba, hogy egyáltalán foglalkozzanak a kérdéssel. Szerintük is kismillió megválaszolatlan kérdés van és azon túl, hogy melyik épületet érinti, nem tudni, mi lesz az itt élőkkel, hova költöztetik őket. „Ezek kb. 60 lakásos házak, ha felezik, akkor 30 családnak új lakás kell. Ráadásul állítólag önkéntes alapon megy, megnézném, mikor fognak ebbe beleegyezni”. 

Összességében az egészet egy hatalmas hoax-nak gondolom: csak adtak a sajtónak és az ingatlanosoknak egy csontot, amin unalmukban csámcsoghatnak - ezzel is elterelve a figyelmet más, esetleg fontosabb kérdésekről. Maximum azt tudom elképzelni, hogy egy ottani szabadon álló panelházon kipróbálják a projektet, lebontanak mondjuk 3-4 emeletet, elköltöztetik a családokat, építenek egy tetőkertet, és erre az egész projektre ráköltenek egy 4-es metrónyi összeget. Amint ez megtörténik, hamar el lesz az egész ötlet kaszálva és süllyesztve.

Szóval senki ne aggódjon és kezdje el árulni a legfelső emeleti paneljeit... ezért legalábbis semmiképpen.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://becsuletesingatlankozvetito.blog.hu/api/trackback/id/tr6812574825