Mennyi most Budapesten egy albérlet? Mutatom.

2017. január 26. - egy becsuletes ingatlankozvetito

Az elmúlt két-három év drágulása után megtorpant egy kicsit az albérletek drágulása, a piac elkezdett kiegyenlítődni. Az ingatlan.com elemzése alapján összeállítottuk, hogy is áll most a budapesti albérletpiac.  

14985349_l.jpg

 

A fővárosban jelenleg átlagosan 130 ezer forint a havi bérleti díj, ez pedig megegyezik a tavaly év eleji árszinttel, a főszezonnak számító tavaly augusztusi átlaghoz képest pedig 7 százalékos csökkenésnek felel meg. Ez pedig arra utal, hogy egyensúlyba került a kereslet és a kínálat a budapesti albérletpiacon, amire már számítani lehetett, miután 2015-ben és 2016 első felében az adásvételek 30 százaléka befektetési célú vásárlás volt. Tavaly januárhoz képest összesen több mint 40 százalékkal nőtt a kiadásra meghirdetett ingatlanok száma, ez játszotta a főszerepet az árak alakulásában.

A legdrágább budapesti városrész továbbra is az V. kerület, ahol idén januárban 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ám ez tavaly januárhoz képest még így is 6 százalékos csökkenést jelent, de ennek ellenére továbbra is vannak a kerületben kimagasló, akár több 100 ezer forintos bérleti díjak is. A lakáspiaci szempontból szintén népszerű XIII. kerületben is csökkentek az árak: az ottani átlagos bérleti díjak 7 százalékkal 130 ezerre mérséklődtek tavaly januárhoz képest (bár itt Újlipótváros és Angyalföld éles kontrasztot ad, de most átlagot számolunk...)

com_elemzes.jpg

Van azonban két olyan kerület, ahol nőttek a bérleti díjak: a VI. kerületben tavaly januárhoz képest 11 százalékkal 155 ezer forintra, a XI. kerületben pedig 12 százalékkal 140 ezer forintra emelkedtek. Az elemzés szerint három kerületben az átlagos bérleti díj nem éri el a havi 100 ezer forintot: a XVII. kerületben 95 ezer, XXI-ben 85 ezer, XIX-ben pedig 84 ezer forint volt az átlagos bérleti díj januárban.

Vidéken, néhány várost leszámítva hasonló tendencia figyelhető meg, Debrecenben most januárban egy lakás átlagos bérleti díja 80 ezer forint volt, ami megegyezik a tavaly januári összeggel, tavaly augusztushoz képest viszont 6 százalékos csökkenést jelent. Szegeden és Pécsen szintén 80 ezer forint volt idén januárban az átlagos bérleti díj, ez éves összevetésben több mint 10 százalékos drágulást jelent, ám megfelel a tavaly augusztusi főszezonra jellemző díjnak. A kínálat idén januárban éves összevetésben 18 százalékkal bővült, de augusztushoz képest Debrecenben, Pécsen és Szegeden 10-40 százalékkal csökkent.

Miskolcon és Győrben viszont drágultak az albérletek: idén januárban 65 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami 18-30 százalékkal haladja meg a tavaly januári és augusztusi szintet. Győrben 95 ezer forint az átlagos bérleti díj, ami 5 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Győrben és Győr-Moson-Sopron megyében az ország más területeiről beköltözők, és az Ausztriába ingázók miatt viszonylag magasak a bérleti díjak, de ezek is stabilizálódás jeleit mutatják.

Mit hoz a jövő?

A munkavállalóknak adható adómentes lakbértámogatás hosszútávon is befolyásolhatja a bérleti piacot. A juttatásban részesülők lakhatási költsége havi 50 ezer forinttal is csökkenhet, a lakbértámogatás széleskörű elterjedése pedig fehérítheti a piacot. Ennek következtében az albérletárak akár emelkedhetnének is, de erre utaló jelek még nincsenek. A jelenleg is épülő rengeteg budapesti újépítésű projekt nagy százaléka ugyancsak befektetőkhöz kerül hosszú távú kiadásra, így az albérletárak emelkedése nem valószínű.

A bejegyzés trackback címe:

https://becsuletesingatlankozvetito.blog.hu/api/trackback/id/tr4612157187