5 hiba, amit majd mindenki elkövet ingatlan adásvétel során

2017. január 14. - egy becsuletes ingatlankozvetito

Az ingatlan adásvételt sokan annyira egyszerű ügyletnek gondolják - “…ááá, hiszen csak egy mintát kell kitölteni, nem? …ugyan már, lakást akárki tud venni! …ne viccelj, mit lehet egy tulajdonjog átírásnál elrontani?” és még sorolhatnám a gyakran hallott véleményeket -, hogy óvatlanul, túl hiszékenyen járnak el a saját ügyükben, még a nagy értékű házak, lakások vásárlásakor is. Több olyan tipikus hiba van, melyek közül minimum egyet majdnem mindenki elkövet a lakás vagy a ház vásárlásakor, eladásakor, sorra veszek most 5 olyat, ami gyakran előfordul és akár az adásvételt, a tulajdonjog bejegyzést is meghiúsíthatja.

contract_ripped.jpg

Adategyeztetés

Ha az ingatlanszerződésben elírt, rossz adatokat hagysz (nem egyezik az igazolványaiddal), és aláírás előtt nem nézed át saját, személyes adataidat, akkor biztosan benne marad majd egy-két apró elütés is, ami később bonyodalmakat okozhat a jogaid  bejegyzésekor vagy kötelezettséged törlésekor (pl. hibás lakcímedre küldik majd a határozatod, amelyről így nem fogsz tudni).

Okiratok ellenőrzése

Ha az ingatlan pontos címét, helyrajzi számát sem ellenőrzöd le a szerződés szövegében, a társasházi ingatlannál pedig nem ellenőrzöd az osztatlan közös tulajdoni hányadból a lakásodhoz, irodádhoz tartozó, téged illető rész nagyságát sem, biztosan mindent megteszel annak érdekében, hogy ne legyél jogi biztonságban az ingatlan adásvételi ügyedben. (például a társasházi alapító okirattal nem egyező számú lakásról szól majd a szerződésed – ezen is elbukhat egy tulajdonjog bejegyzés, pláne, ha az ügyvéd sem figyel az adatok beírásakor a szerződésedbe…) Az ügyvédek is emberek, sajnos előfordult már, hogy az elírt helyrajzi szám miatt nem jegyezték be a tulajdonjogot.

A tulajdonjog átadása

Ha eladó vagy és már azt megelőzően átadod a tulajdonjogot a vevődnek, mielőtt a vevő teljesen, hiánytalanul kifizette volna a vételárat, lehetőséget adsz a vevődnek arra, hogy a nevére kerüljön az ingatlanod, anélkül, hogy a teljes vételárat kifizette volna neked. Remélem nem kell magyarázni, mennyire kockázatos ez...

A birtokba adás

Ha még a tulajdonjogod átadása előtt, és a vételár kifizetése előtt birtokba adod a lakást, vagy az eladott házadat (lehetőleg aláírt birtokba adási jegyzőkönyv, leolvasott közműóraállások nélkül), abból nagy baj lehet. Ezzel is segítenéd ugyanis a vevődet abban, hogy a vételár teljes kifizetése nélkül, azaz vételártartozással, hátralékkal is hozzájusson az ingatlanhoz, sőt akár közmű rezsitartozást is felhalmozzon a beköltözés után. Ezzel elérheti minden tulajdonos azt is, hogy csak keserves, hosszan tartó és drága jogi vitákkal, perekkel tehesse ki a saját ingatlanából a nemfizető személyt, céget, és helyette a keletkezett közműtartozásokat is befizethesse… (…hiszen a közmű cégek végső soron, előbb utóbb a tulajdonost perlik majd…)

Határozatok ellenőrzése

Bármilyen ingatlannal kapcsolatos szerződést kötöttél, ha a szerződéskötés után, az iratoknak a földhivatalhoz történő ügyvédi benyújtását követően (körülbelül 60-90 nap elteltével) sem kérdezel rá az eljáró ügyvédnél arra, hogy vajon érkezett-e már bejegyző vagy törlő határozat a saját ügyedben, hibát követsz el. Ezzel nem ellenőrzöd, hogy vajon végre rákerült-e a nevedre vagy lekerült-e a nevedről a megvett vagy eladott ingatlan, a megszerezni kívánt jog vagy kötelezettség.

A legtöbb ügyvéd alapos és azonnal szól, ha érkezett válaszirat a földhivataltól, de lehet, hogy szabadságon van, vagy késik az ügyintézéssel, vagy elfelejti az ügyek tömkelegében a te szerződésed utánkövetését. (És gondolj csak bele: ha te magad sem tartod fejben ügyedet, magad is elősegítheted azt, hogy akár el se jusson hozzád időben mindazon információ, ami a saját ügyedben számodra fontos lenne…. (pl: ha időben megkapnád a határozatot, és abban esetleg hiba van,  időben tudnál kijavítást is kérni…))

+ 1 rokon ügyvéd

Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy ezer éve ismert ügyvéd barátnak, családtagnak, rokonnak adják az adásvétel intézésének ügyét, de ez a legtöbbször komoly hiba: minden ügyvédnek van egy specialitása, egy olyan terület, amiben szakértőnek számít, éppen ezért vannak ingatlanjogi ügyvédek. Azt javaslom, hogy CSAK olyan ügyvéddel intéztessük szerződésünket, akinek az ingatlanjog a szakterülete, ugyanis ő nem követ el alapvető hibákat, ami miatt az adásvétel meghiúsulhat (itt ugyancsak tapasztalatból beszélek: volt, hogy az ügyvéd magát a szerződés ellenjegyzését rontotta el, ami miatt nem fogadta be a Földhivatal a szerződést). Ilyenkor is jó, ha van ingatlanosunk: neki biztosan ingatlanjoggal kapcsolatos ügyvédi kapcsolata lesz, érdemes a segítségét, tanácsát kérni akkor is, ha az értékesítésben esetleg nem volt szüksége a segítségére. 

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://becsuletesingatlankozvetito.blog.hu/api/trackback/id/tr8212124713